Afstudeerprijs voor onderzoek naar piëzo-elektrisch composiet

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Frederik Van Loock wint de Tata Steel-afstudeerprijs voor zijn onderzoek naar nieuwe piëzo-elektrische composietmaterialen. Hij voerde het werk uit bij de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de TU Delft. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van vijfduizend euro.

Piëzo-elektrische materialen kunnen elektrische lading opwekken wanneer ze worden vervormd. Zo kunnen ze mechanische energie omzetten in elektrische en omgekeerd. Een interessante toepassing is elektrische energie oogsten van mechanische vervorming zoals trillingen in de vleugel om daarmee sensoren te voeden die kleine scheurtjes in de structuur kunnen opsporen. Dit vergt echter aanpassing van de gangbare broze piëzo-elektrische keramische materialen. Een alternatief is dan composietmateriaal waarbij kleine piëzo-elektrische keramische deeltjes worden geïntegreerd in een polymeermatrix. Het resultaat is minder breekbaar en impactbestendig, maar heeft als nadeel dat er minder energie mee te oogsten is.

Van Loock onderzocht manieren om de piëzo-elektrische eigenschappen van het composietmateriaal te verbeteren. Hij stelde een nieuwe meetmethode op om deze eigenschappen experimenteel vast te stellen bij schuifvervorming (van vierkant naar ruitvormig). Vervolgens ontwikkelde hij een numeriek model om ze te simuleren en voerde hij geslaagde experimenten uit. Hieruit kwam naar voren dat schuifvervorming ongeveer twintig procent meer energie kan opleveren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.