Afstudeerprijs regeltechniek voor hybride containerkranen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Steven Mulder krijgt de Regeltechniekprijs 2010 van Kivi-Niria voor zijn afstudeerwerk rond hybride aandrijfsystemen voor containerkranen. De door ASML gesponsorde prijs is goed voor duizend euro. De jury is lovend over de combinatie van modellering, ontwerp en simulatie in het afstudeerwerk.

Mulder bekeek naar het brandstofgebruik van hybride aandrijvingen. Dit soort aandrijvingen bevat zowel een diesel- als elektromotor. Accu‘s slaan de energie op die vrijkomt bij het remmen of laten zakken van de containers. Die energie wordt vervolgens gebruikt om de motoren aan te drijven. Dat resulteert in een aanzienlijk lager energiegebruik. Mulder ontwikkelde een regeling die draait om het voorspellen van de brandstofkosten met inachtneming van de verschillende parameters. Simulatieresultaten laten zien dat een containerterminal met een gemiddelde vloot kranen maandelijks 60 duizend liter diesel kan besparen met de nieuwe regeling.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.