Additive Industries sluit samenwerking met Fraunhofer

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Dinsdag bij de start van Formnext, ’s werelds grootste beurs over 3d-printen, heeft Additive Industries een samenwerking aangekondigd met Fraunhofer. De Eindhovense machinebouwer verkocht een Metalfab1-systeem aan het Fraunhofer Project Center aan de Universiteit Twente. Ook bundelt het de krachten met het Fraunhofer Institute for Production Technology IPT in Aken. Het belangrijkste doel van dit partnerschap is om nieuwe materialen te kwalificeren, ontwerprichtlijnen te verbeteren, expertise op het gebied van nabewerking te vergroten en de integratie van metaal-am in industriële procesketens mogelijk te maken voor brede acceptatie in de industrie.

Daarnaast maakte Additive Industries de resultaten bekend van een benchmarkstudie die het Duitse am-adviesbureau Ampower in opdracht van de Eindhovenaren uitvoerde. In zijn rapport ‘Productivity evaluation for metal additive manufacturing systems’ concludeert Ampower dat de Metalfab1 de laagste investering vergt, de hoogste jaarlijkse capaciteit genereert en de laagste kosten per onderdeel mogelijk maakt. De Duitse marktonderzoekers testten vier typische onderdelen uit verschillende industrieën, een heupimplantaat, een schoepenrad voor de olie- en gasindustrie en twee componenten voor de auto- en ruimtevaartindustrie. In alle gevallen presteerde de Metalfab1 beter dan de vijftien andere 3d-metaalprinters die aan het onderzoek deelnamen.

‘We hebben de productiviteit en het kostenniveau van de Metalfab1 vergeleken met een breed scala van vijftien andere systemen in powder bed fusion die vergelijkbaar zijn in grootte en aantal lasers, maar ook kleinere metaalprintsystemen’, vertelt Matthias Schmidt-Lehr van Ampower. ‘De conclusie is even duidelijk als verrassend: het Metalfab1-systeem heeft de laagste systeeminvestering – gemeten aan de hand van de investering per mm2 per laser – en de laagste totale kosten per onderdeel voor alle testobjecten in het onderzoek. Bovendien heeft het systeem de hoogste jaarlijkse capaciteit in geval van volledige automatisering en de mogelijkheid om het systeem 24/7 te laten werken.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.