Additive Industries betreedt staalindustrie via partner Arcelormittal

Alexander Pil
14 april 2020

Met de 3d-metaalprinters van Additive Industries heeft Arcelormittal on-demand kant-en-klare reserveonderdelen kunnen printen. Samenwerking met het Eindhovense bedrijf heeft de staalgigant de afgelopen jaren een verbetering van procesprestaties en kwaliteit kunnen realiseren. Deze uitkomst heeft ArcelorMittal in staat gesteld om grote en uitdagende componenten voor zijn faciliteiten te printen.

In 2017 bundelden Arcelormittal en Additive Industries hun krachten om de mogelijkheden van 3d-metaalprinten voor de staalindustrie te verkennen met behulp van een van de grootste vierlaserige metaalprinters op de markt: de Metalfab1. 3D-printen van reserveonderdelen is praktisch omdat het on-demand productie op locatie biedt, waardoor de behoefte aan voorraden afneemt; het verkort ook de productiecyclus en biedt flexibiliteit aan Arcelormittal-fabrieken. Sinds de installatie van de eerste metaalprinters in de r&d-faciliteiten van Arcelormittal zijn er al verschillende 3d-geprinte reserveonderdelen gebruikt.

Staalfabrieken worden meestal geconfronteerd met zeer uitdagende en veeleisende omstandigheden voor hun reserveonderdelen. In de beginfase was het meest uitdagende aspect waar de engineers van Arcelormittal en Additive Industries tegenaan liepen, om aan deze eisen te voldoen, zowel voor wat betreft de kwaliteit als voor de grootte van de componenten, wat het mogelijke gebruik van reserveonderdelen beperkte. De afgelopen twee jaar hebben de partners zowel de kwaliteit als de betrouwbaarheid weten te verbeteren, evenals een verviervoudiging van de grootte van de componenten kunnen bewerkstelligen. Door deze verbetering nam het aantal toepassingen toe van kleine consolidatie-applicaties tot applicaties waar grote, complexe, functionele en sterke onderdelen nodig zijn.

‘De samenwerking met Arcelormittal heeft ons geholpen bij het stresstesten van ons Metalfab1-systeem voor kritieke productie van reserveonderdelen’, zegt Daan Kersten, directeur van Additive Industries. ‘Dit stelde ons in staat om onze ervaring vanuit onze belangrijkste toepassingsmarkten in de lucht- en ruimtevaart en de automobielsector uit te breiden naar de staalindustrie. Het is duidelijk geworden dat 3d metaalprinten een serieus alternatief is voor een grote verscheidenheid aan gegoten onderdelen.’