Actieve medische robots nog tien jaar weg

Paul van Gerven
Leestijd: 8 minuten

Langs welke lijnen en op welke tijdschaal moet de ontwikkeling van medische robots voor chirurgische ingrepen gebeuren in Nederland? Het Programme for High-Tech Systems, tegenwoordig onderdeel van Point-One, liet het uitzoeken.

De behoefte aan medische verzorging neemt toe in de nabije toekomst. Dat komt door de vergrijzing, maar ook door hoger opgeleide (mondigere) patiënten en een accentverschuiving van curatieve naar preventieve behandeling. De medische wereld kan deze toename van vraag naar meer én betere zorg opvangen door robots in te zetten. Op medisch-robotisch gebied liggen er dan ook interessante kansen voor Nederlandse bedrijven en onderzoeksorganisaties.

Medische robots kunnen vele gedaantes aannemen, variërend van ondersteuning van chronisch zieke of gehandicapte patiënten tot hulp bij fysiotherapeutische behandelingen. Dit artikel zal zich vooral toespitsen op robotica bij chirurgische ingrepen. De roadmap die aan dit stuk ten grondslag ligt is namelijk opgesteld in het onderzoeksprogramma Biomedical Motion Systems van het Programme for High-Tech Systems, dat inmiddels is opgegaan in Point-One.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.