Actieve dempende lagers pakken geluid en trillingen aan bij bron

Steven Devos, Gregory Pinte, Wim Symens, Bert Stallaert, Paul Sas
Leestijd: 8 minuten

Voor enkele van zijn lidbedrijven ontwikkelde het FMTC een actieve lager om geluid en trillingen in roterende machines te dempen. Deze lager onderdrukt stoorkrachten die zich vanuit de as voortplanten naar het machineframe en daar geluid genereren. Het resultaat is een geluidsreductie van meer dan 10 dB. Voor de fundamentele ontwikkelingen deed het FMTC een beroep op de expertise rond actieve geluidscontrole van de KU Leuven.

Gedreven door de strengere Europese voorschriften evolueert de markt naar steeds stillere machines. Een goede geluidskwaliteit vormt een belangrijk aandachtspunt in het ontwerp van nieuwe systemen. De huidige maatregelen voor het beperken van structureel geluid, dat wil zeggen het geluid van trillende machineonderdelen, omvatten nagenoeg alleen passieve technieken, zoals absorptie en isolatie. Deze zijn echter niet effectief voor de onderdrukking van lage geluidsfrequenties. Dit maakt dat actieve technieken, die wel effectief zijn bij lage frequenties, in de toekomst hun opmars zullen maken.

Samen met de afdeling Productietechnieken, Machinebouw en Automatisering (PMA) van de KU Leuven ontwikkelde het Flanders‘ Mechatronics Technology Centre (FMTC) een actieve lager met ingebouwde piëzo-elementen. De focus in dit project lag op actieve geluidsonderdrukking bij machines met ronddraaiende elementen. In de producten van de Vlaamse machinebouw stikt het van de roterende systemen met hoge geluidsniveaus, bijvoorbeeld bij weefgetouwen, tandwielkasten en compressoren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen