Acquisities brengen TKH groei

Nieke Roos
10 maart 2020

In 2019 zag TKH Group zijn omzet met 2 procent stijgen tot 1,49 miljard euro. Acquisities droegen 4 procent bij aan de groei, wat betekent dat er autonoom een ​​daling van 2 procent was. De nettowinst steeg met 5 procent tot 114 miljoen. De TKH-divisies Building Solutions en Telecom Solutions presteerden beter, Industrial Solutions deed het slechter vanwege de marktomstandigheden. Het totale aantal medewerkers daalde eind 2019 met 8 procent tot 5980 fte, voornamelijk als gevolg van desinvesteringen.

Foto: VMI

De Building Solutions-tak, bestaande uit de subsegmenten voor vision & beveiligingssystemen en connectivity-systemen, zag zijn omzet met 6 procent stijgen tot 745 miljoen euro. Met acquisities die 8 procent bijdroegen aan de groei, daalden de organische resultaten echter met 3 procent. Telecom Solutions bracht 201 miljoen op via glasvezelnetwerken en indoor telecom- en kopernetwerken – een stijging van 3 procent op jaarbasis.

Bij de Industrial Solutions-tak, die productiesystemen en connectiviteitssystemen levert, bedroeg de omzet 544 miljoen euro, een daling van 3 procent op jaarbasis. Binnen het subsegment van productiesystemen rapporteerde VMI stabiele verkopen voor zijn bandenbouwmachines. Er was terughoudendheid bij de vijf grootste bandenfabrikanten vanwege negatieve ontwikkelingen in de auto-industrie. Desondanks was het orderboek eind 2019 hoger dan een jaar eerder.

‘Het afgelopen jaar was turbulent, vanwege geopolitieke en sociale ontwikkelingen, wat resulteerde in een terughoudendheid om te investeren in een aantal marktsegmenten’, zegt THK-topman Alexander van der Lof. ‘De macro-economische onzekerheden zijn de afgelopen maanden toegenomen. Tot nu toe lijkt de impact van het coronavirus beperkt voor TKH. Dit geldt ook voor de stikstof- en pfas-crisis in Nederland en mogelijke internationale handelsbelemmeringen. Het blijft moeilijk om eventuele gevolgen te voorspellen, maar het orderboek van de groep biedt een sterke basis voor verdere waardecreatie, waardoor we goed zijn gepositioneerd voor de middellange termijn.’