Acht ton voor meetoplossing spin-off KU Leuven

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Hammer-IMS is een nieuwe spin-off van het onderzoekslab Esat-Micas van de KU Leuven. De start-up begint met een kapitaalsinjectie van 800 duizend euro. Het Gemma Frisius Fonds KU Leuven en de Limburgse Investerings maatschappij (LRM) stellen het kapitaal ter beschikking. Beide investeringsmaatschappijen hebben jarenlange ervaring in de ondersteuning van hightech start-ups.

Directeur Noël Deferm en technisch manager Tom Redant starten na acht jaar onderzoek binnen de universiteit hun bedrijf Hammer-IMS. Deferm en Redant ontwikkelden met millimeter golven nieuwe systemen voor het meten van dikte en gewicht in productielijnen. Hun revolutionaire meetoplossing draait nu proef bij internationale papierproducenten en fabrikanten van plastic platen en folies, composiet, textiel, glaswol en andere materialen. Hammer-IMS biedt naar eigen zeggen een krachtig alternatief voor de courante nucleaire meettoestellen, waarvan het gebruik onder impuls van de overheid wordt afgebouwd.

Voor de opstart van Hammer-IMS werkten Deferm en Redant jarenlang als doctoraatsonderzoekers binnen de Esat-Micas-onderzoeksgroep van KU Leuven. Deferm specialiseerde zich in de hoogfrequente technologie zelf. Redant ontwikkelde methodes om bruikbare dimensionele informatie uit de omgeving te halen. Ze merkten dat de elektromagnetische golven werden vertraagd wanneer ze door materialen zoals papier en plastic gaan. Door nauwkeurige tijdsmetingen slaagden ze erin de dikte of het gewicht van heel wat materialen te meten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.