Acht miljard extra omzet in verschiet voor maakindustrie

Alexander Pil
1 mei 2013

De Zuid-Nederlandse maakindustrie kan jaarlijks acht miljard extra omzet genereren als ze meer diensten – bestaande en nieuwe – gaat leveren aan haar binnen- en buitenlandse klanten. Servicebusiness biedt industriële bedrijven nieuwe groeikansen en hogere marges dan traditionele productbusiness. Dat staat in het rapport ’Ontwikkelpaden voor servicebusiness‘ waarvan vorige week het eerste exemplaar werd overhandigd aan Amandus Lundqvist, boegbeeld van de topsector High-tech Systemen en Materialen. Dat gebeurde tijdens het seminar B2B Service Business, onderdeel van High-Tech Systems 2013.

Naast producten, machines en installaties leveren veel bedrijven in de grotendeels internationaal opererende maakindustrie aan hun klanten traditioneel ook diensten als installatie, reparaties en reserveonderdelen. Een groeiend aantal bedrijven biedt daarnaast diensten gericht op een optimale prestatie van hun producten, in termen van opbrengsten, uptime en total cost of ownership. Voorbeelden van dergelijke diensten zijn preventief onderhoud, performance monitoring en productupgrades. Ook verdergaande diensten komen meer en meer voor, zoals financiering en het beheer van processen van de klant.

Industriële producten worden steeds complexer, in technologisch opzicht, in gebruik en bij de instandhouding. Gebruikers doen daarom gedurende de hele productlevenscyclus een toenemend beroep op de kennis en kunde van de leveranciers van de producten. Bovendien kunnen ze zich op die manier beter concentreren op hun eigen kernactiviteiten. Voor de betreffende maakbedrijven biedt dit kansen op intensievere en langdurigere relaties met klanten in binnen- en buitenland, met nieuwe servicebusiness en versterking van de productbusiness.