Acht JSF-orders voor vier Nederlandse bedrijven

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Aeronamic, Fokker, KMWE en Thales gaan JSF-onderdelen leveren ter waarde van 1 miljard dollar, met uitzicht op nog eens 3 miljard dollar. De vier bedrijven hebben vandaag in totaal acht contracten getekend met Lockheedmartin, Northrop Grumman, Pratt & Whitney en Honeywell. In enkele gevallen gaat het overigens om een voortzetting of concretisering van de samenwerking.

Thales tekende een intentieverklaring dat uitzicht biedt op de levering van onderdelen voor de vuurleidingsradar van de straaljager produceren. Aeronamic heeft een contract voor de levering van het zogenoemde Air Management Turbo Machinery System voor de energievoorziening aan boord van het toestel. Fokker Elmo levert bekabeling; Fokker Aerostructures deuren in de romp, kleppen op de vleugels en onderdelen voor de verstelbare straalpijp; en Fokker Landing Gear een vanghaak. Metaalbedrijf KMWE vervaardigt onderdelen van de romp.

’Het is enigszins toevallig dat deze overeenkomsten ongeveer samenvallen met het kabinetsbesluit om een tweede testtoestel aan te schaffen‘, stelt voorzitter Erick Vink van het Netherlands Industrial Fighter Aircraft Replacement Platform, het platform van bedrijven die betrokken zijn bij de vervanging van de F-16. ’Toch is er een duidelijk verband tussen het niveau waarop Nederland blijft deelnemen aan het JSF-programma en de kansen voor onze industrie. De voorkeur zal uitgaan naar bedrijven uit landen die blijven meedoen.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.