Absolute standaardimpulsgevers Heidenhain nu ook met inductieve aftasting

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Voor de standaard impulsgevers uit Heindenhains ROC/ROQ 400-serie (diameter 58 mm) zijn er nu ook varianten met inductieve aftasting. Hiermee kunnen gebruikers per toepassing beslissen of ze een inductieve encoder of een optische variant nodig hebben.

De mechanische gegevens komen voor beide varianten overeen. De nieuwe inductieve impulsgever met de Endat 2.2-interface heeft een nauwkeurigheid van plus of min 280 boogseconden, een singleturn resolutie van 13 bit of 18 bit en een 12 bits multiturnresolutie. Naast de absolute positie staat er bij de Endat 2.2-interface ook nog het incrementele spoor ter beschikking. De positiewaarden worden met een taktfrequentie tot 2 MHz overgedragen. Die kortste overdrachttijd bedraagt ongeveer 75 µs – voor de opbouw van standaard toerentalregelingen meer dan voldoende.

Inductieve positiemeetsystemen worden toegepast bij servoaandrijvingen waarbij de resolutie van resolvers niet meer toereikend is. De meeste resolvers kunnen ook maar binnen een enkele omwenteling tellen, zodat er steeds vaker optische of inductieve multiturn encoders worden ingezet. Deze bieden voordelen met betrekking tot de positioneernauwkeurigheid, de gelijkloop en de regeldynamiek. Dit komt door de grotere regelbandbreedte en het grote aantal signaalperioden voor de singleturn positiewaarde.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen