ABN Amro: machine-industrie groeit dit jaar met 9 procent

Alexander Pil
13 april 2011

Voor 2011 verwacht ABN Amro weer een omzetgroei van 9 procent in de Nederlandse machine-industrie. Deze groei zette begin 2010 in. Na een daling in 2009 (-16 procent) nam de omzet vorig jaar met 20 procent toe. Na de chemische industrie boekte de machinebranche hiermee de sterkste omzetgroei.

Als vroeg-cyclische branche begon de omzet van deze machine-industrie ruim voor het recessiejaar 2009 te krimpen vanwege een dalend vertrouwen bij afnemers. De krimp zette in 2009 door omdat de bezettingsgraad en investeringen in machines van industriële afnemers afnamen.

De groei in 2010 kwam geheel voor rekening van de export (+32 procent); de binnenlandse omzet daalde zelfs in dat jaar. Voor het lopende jaar verwacht de bank dat zowel de import als de export zullen aandikken. Opvallend is de sterke afname van het belang van West-Europa in de Nederlandse uitvoer, stelt ABN Amro. Het aandeel daalde van 79 procent in 2000 tot 59 procent in 2010. Vooral het aandeel van Groot-Brittannië is fors gedaald. Daardoor is Frankrijk de afgelopen jaren na Duitsland de tweede bestemming geworden voor Nederlandse machines. Het belang van Bric-landen, de rest van Azië en de rest van Oost-Europa is sterk toegenomen. Hierbij groeide het aandeel van de Bric-landen het sterkst, met China voorop. Met 6,3 procent bevond het belang van de Bric-landen in de machine-industrie in 2010 zich ver boven het gemiddelde van 4 procent van de totale Nederlandse goederenexport.

’De machine-industrie is sterk afhankelijk van de buitenlandse markt en vooral van de opkomende regio‘s‘, schrijft ABN Amro in zijn Sectormonitor Industrie. ’Het ziet er echter naar uit dat de groei van de mondiale economie en ook van enkele grote opkomende regio‘s in 2011 zal vertragen. Dit zal een rem vormen op de groei van de export. Wij verwachten echter dat de binnenlandse markt voor enige compensatie kan zorgen. In de afgelopen jaren stonden namelijk de investeringen in volume in Nederland onder zeer sterke druk. Investeringen werden uitgesteld en in plaats van nieuwe machines aan te schaffen, werden bestaande machines gereviseerd. Inmiddels hebben de bezettingsgraden zich verbeterd, hoewel ze nog wel onder het historisch gemiddelde liggen. Daarnaast zijn de bedrijfswinsten in 2010 toegenomen. Tenslotte is het producentenvertrouwen al maanden lang positief. Dit sterkt ons in onze verwachting dat de investeringen in kapitaalgoederen in Nederland in 2011 zullen groeien, waar de Nederlandse machineindustrie van zal profiteren.‘