ABB toont eerste samenwerking tussen drie cobots ter wereld

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

ABB laat voor het eerst in de geschiedenis drie cobots met elkaar samenwerken. Uneto-VNI-voorzitter Doekle Terpstra en de Edese burgemeester Cees van der Knaap activeerde donderdag samen drie Yumi’s die aan de slag gaan op de nieuwe productie- en mechanisatielijn die de nieuwe hollewanddoos HW52-F assembleert. Deze innovatie garandeert de productie bij ABB Electrification Products Ede; ook op de lange termijn. Daarnaast scheelt de omschakeling zo’n zesduizend vrachtwagenkilometers per jaar.

De drie Yumi-robots zullen de nieuwe hollewanddoos HW52-F assembleren. Dankzij het veilige ontwerp vormt samenwerking met de twee-armige robot geen enkel gevaar voor de medewerkers. Hij verhoogt zelfs de kwaliteit van werken van de werknemers in de fabriek omdat hij herhalingstaken tot in perfectie uitvoert, aldus ABB.

‘Digitalisering en robotisering krijgen een grote impact op de technische branches. Niet alleen in de productie van apparatuur, maar ook bij de assemblage’, aldus Terpstra. ‘We zullen steeds vaker zien dat gebouwdelen kant en klaar op de bouwplaats worden aangeleverd, wat de productiviteit en kwaliteit verbetert. Tegelijkertijd zal door het toenemend gebruik van robots de focus van werknemers verschuiven van saaie, repetitieve werkzaamheden naar meer voldoening gevende, beter beloonde en hoger geschoolde posities. Het is een win-winsituatie voor onze lokale productiebasis, die tot verdere groei zal leiden.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.