ABB start wereldwijd r&d-centrum elektrische voertuigen in Delft

Nieke Roos
10 december 2020

ABB heeft in Delft zijn E-mobility Innovation Lab geopend. De faciliteit van 10 miljoen dollar en 3600 m2, die aangekondigd in 2018, zal de toekomstige portfolio-ontwikkeling van de Zweeds-Zwitserse multinational stimuleren, evenals wereldwijde r&d-projecten voor elektrische voertuigen. Het Lab staat op de campus van de TU Delft en biedt plaats aan maximaal 120 engineers.

Foto: ABB

Het lab betekent de terugkeer van ABB’s ev-laadbedrijf naar zijn roots. In 2005 richtten studenten van de TU Delft dat bedrijf op als Epyon. Na vier jaar consultancy en prototyping schakelden ze over naar productontwikkeling, wat resulteerde in een snellader die een ev-batterij in 15-30 minuten kan vullen, in plaats van in 6-8 uur. ABB [verwierf]​(https://hightechsystems.nl/artikel/epyon-in-zwitserse-handen/) het bloeiende bedrijf in 2011 en integreerde het als zijn productgroep EV Charging Infrastructure. Het bedrijf bleef groeien: tot op heden zijn er meer dan 17 duizend snelladers verkocht in tachtig landen, waarmee niet alleen auto’s maar ook bussen en vrachtwagens worden onderhouden.

Het nieuwe E-mobility Innovation Lab is uitgerust met de nieuwste technologie om ervoor te zorgen dat de laders van ABB compatibel zijn met alle soorten voertuigen. Precies voor dit doel zijn simulatoren gebouwd, waarbij 95 procent van alle tests met digitale kopieën wordt uitgevoerd. Om te testen hoe voertuigen presteren bij zeer warm of koud weer, worden de oplossingen in speciale testruimten onderworpen aan extreme omstandigheden, waaronder temperaturen van -40 tot +100 graden Celsius en hoge luchtvochtigheid. Het atrium is groot genoeg voor fabrikanten om hun auto’s, bussen of vrachtwagens in de warme en gecontroleerde omgeving te rijden om tests uit te voeren, wat het opladen van het snelgroeiende segment van elektrische zware voertuigen zal helpen bevorderen.

Het nieuwe lab helpt het opladen van het snelgroeiende segment van elektrische zware voertuigen vooruit te helpen. Foto: ABB

‘Binnen ABB Electrification investeren we ongeveer 400 miljoen dollar per jaar in r&d om ervoor te zorgen dat we voorop blijven lopen in technologisch leiderschap op het gebied van duurzame mobiliteit. Als onderdeel van deze investering richten we ons op het verleggen van grenzen, voornamelijk op het gebied van opladen, opslag en digitalisering. Ons nieuwe E-mobility Innovation Lab zal ons in staat stellen onze samenwerking met ev-fabrikanten te versterken om verdere prestaties en vooruitgang in de sector te stimuleren’, zegt Frank Muehlon, hoofd van ABB’s wereldwijde activiteiten voor infrastructuuroplossingen voor e-mobiliteit. ‘We wilden het lab in Delft vestigen, in het hart van de universiteitscampus, waar we worden omringd door de slimste techtalenten en startups van Nederland.’