ABB start onderzoekslab voor cobots in ziekenhuis

Alexander Pil
15 oktober 2019

ABB heeft zijn eerste wereldwijde medische onderzoekshub geopend op de campus van het Texas Medical Center (TMC) in Houston. De robotfabrikant toont er een aantal concepttechnologieën, waaronder een mobiele Yumi-cobot die zal worden ontworpen om medisch en laboratoriumpersoneel te helpen met laboratorium en logistieke taken in het ziekenhuis.

Foto: ABB

De twee-armige mobiele Yumi kan autonoom zijn menselijke medewerkers detecteren en navigeren, terwijl hij leert om verschillende routes van de ene naar de andere locatie te vinden. Het heeft de potentie om een breed scala aan repetitieve en tijdrovende activiteiten te ondernemen, waaronder het bereiden van medicijnen, het laden en lossen van centrifuges, pipetteren en hanteren van vloeistoffen, en het oppakken en sorteren van reageerbuizen.

De ABB-cobot kan ook worden ingezet voor verschillende logistieke taken. Hij kan bijvoorbeeld medicijnen uitgeven, ze naar de juiste plek in het ziekenhuis brengen, personeel van medische benodigdheden voorzien en beddengoed rechtstreeks naar de zalen transporteren.

Bij het TMC Innovation Institute zal ABB robots ontwikkelen die repetitieve, delicate en alledaagse processen kunnen uitvoeren, waardoor hoogopgeleide medische en laboratoriummedewerkers meer tijd krijgen om waardevollere rollen te vervullen en uiteindelijk meer patiënten te behandelen. Analyse van ABB toont aan dat repetitieve taken tot 50 procent sneller kunnen worden voltooid met automatisering, vergeleken met huidige handmatige processen, met het extra voordeel dat robots 24 uur per dag kunnen werken.

‘De zorgsector ondergaat een belangrijke transformatie naarmate de diagnose en behandeling zich verder ontwikkelt. En dat terwijl ze te maken heeft met een vergrijzende bevolking, stijgende kosten en een groeiend tekort aan medisch personeel. Met ons nieuwe onderzoeks- en ontwikkelcentrum voor bij TMC willen we antwoorden op deze uitdagingen ontwikkelen’, aldus Sami Atiya, president van ABB’s robotica-activiteiten. ‘Onze ervaring in industriële en collaboratieve robotica zal ons een sterke basis geven om flexibele automatisering aan te passen aan de gezondheidszorg. Samen met onze partners bij TMC zullen we geavanceerde robotica-oplossingen ontwikkelen. We werken aan het verminderen van het aantal handmatige procedures dat door medisch personeel wordt uitgevoerd, het verbeteren van de nauwkeurigheid van laboratoriumwerk en het verhogen van de patiënttevredenheid en uiteindelijk de patiëntveiligheid.’