ABB-robots maken laslijn Van Hool flexibel

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Van Hool maakt al zijn bussen en touringcars op specificaties van zijn klanten. Vrijwel elk voertuig is dus uniek. Om dergelijk variabele productie te kunnen draaien zonder lange ombouwtijden, installeerde Andon Automation onlangs nieuwe lasrobots van ABB, waar het bedrijf uit Gameren applicatiepartner van is. De robots zijn geïntegreerd in het bestaande Andon Flexible Manufacturing System (FMS).

Het FMS bestaat nu uit twee lasrobotstations met ieder een ABB-robot van het type IRB 2600. De robots hangen aan een slede van drie meter. Onder elke robot bevinden zich nieuwe werkstukmanipulatoren die de mal met het werkstuk draaien. De lasmallen worden aan- en afgevoerd met een stackerkraan en in een magazijn opgeslagen. Het magazijn biedt plaats aan vierhonderd lasmallen. De stackerkraan brengt tevens de afgelaste producten naar een van de drie eindstations, voor het uitnemen van de eindproducten.

Met de nieuwe lasrobotoplossing is tussenkomst van een operator niet meer nodig; de robot haalt de goede lasprofielen zelf uit de database. ’Dankzij de efficiënte handling van de mallen, een offline programmering, de automatische wisseling tussen staal en rvs en het onbemand produceren in meer ploegen, verzet deze FMS-robotinstallatie het werk van dertig handlassers‘, aldus Mario Discart, hoofd automatisering bij Van Hool.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.