ABB: corona katalysator voor robotgebruik

Alexander Pil
2 maart 2021

Acht van de tien werkgevers denkt het komende decennium meer robots in te zetten en noemt de pandemie als katalysator voor versneld investeren in automatisering. Dat blijkt uit een industrie-enquête in opdracht van ABB. Hierbij zag 85 procent de pandemie als gamechanger voor hun bedrijf en industrie, waarbij Covid-19 een katalysator was voor het versneld investeren in automatisering. Bijna de helft van de ondervraagden (43 procent) zei dat ze op zoek waren naar robotoplossingen om hen te helpen de gezondheid en veiligheid op de werkplek te verbeteren. Hiervan dacht de helft de fysieke afstand tussen werknemers met robots te kunnen vergroten en meer dan een derde overwoog robotica in te zetten om de kwaliteit van het werk voor hun werknemers te verbeteren. Minstens zo zwaarwegend: 78 procent van de ceo’s en directeuren gaf aan dat het werven en behouden van personeel voor repetitieve en ergonomisch uitdagende taken lastig is.

ABB heeft zijn cobotaanbod uitgebreid met de Swifti- (foto) en de Gofa-series.

Cobots zijn onder meer ontworpen om naast de mens te kunnen werken, zonder dat fysieke veiligheidsmaatregelen zoals hekken nodig zijn. Ook het eenvoudig installeren en een groot gebruiksgemak zijn typische cobotkenmerken. In 2019 werden wereldwijd meer dan 22 duizend nieuwe collaboratieve robots ingezet, een stijging van 19 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, aldus marktonderzoeker Interact Analysis. De vraag naar collaboratieve robots zal tussen 2020 en 2025 naar schatting jaarlijks gemiddeld met 17 procent groeien, terwijl de waarde van de wereldwijde cobotverkoop naar verwachting zal stijgen van 0,7 miljard dollar in 2019 tot 1,4 miljard dollar in 2025. De wereldwijde markt voor alle industriële robots zal volgens Interact Analysis groeien van 45 miljard dollar in 2020 tot 58 miljard dollar in 2023, gemiddelde jaarlijkse groei van ‘slechts’ 9 procent.

ABB breidde onlangs zijn cobotportfolio uit met twee nieuwe families: Gofa en Swifti. Als aanvulling Yumi en Single Arm Yumi bieden de nieuwe varianten een hogere payload en hogere snelheden. Door met deze toename in kracht en snelheid in te spelen op vragen vanuit de markt verwacht ABB een nog stevigere voet aan de grond krijgen in snelgroeiende segmenten zoals elektronica, gezondheidszorg, consumentengoederen, logistiek, en voeding en drank.