ABB bundelt robots met B&R-besturing

Alexander Pil
4 november 2019

ABB integreert zijn robotaanbod met het automatiseringsportfolio van het twee jaar geleden ingelijfde B&R. Door de robottechnologie te bundelen met machinebesturingskennis in één geïntegreerde architectuur stelt het industrieconcern dat het fabrikanten nog beter kan helpen om hun productieprocessen flexibel te maken. De integratie van robotica en automatisering betekent dat er slechts één controller en één engineeringsysteem nodig is voor ontwikkeling, diagnose en onderhoud. Er is dus niet langer een extra schakelkast nodig alleen voor de robot, wat bijvoorbeeld voor machinefabrikant Hagenstadt veel voordelen opleverde.

Foto: ABB/B&R

Gebruikersvriendelijker programmeren is een ander voordeel van het combineren van robotica met machinebesturing. Hierdoor kunnen de ontwikkeltijden aanzienlijk worden verkort. Met de kant-en-klare softwarecomponenten van Mapp Technology kunnen ontwikkelaars de machinetoepassing, inclusief robotica, snel instellen en configureren, zonder enige kennis van een speciale robottaal. Zelfs veiligheidstoepassingen voor robotica zijn eenvoudig te implementeren.

‘Traditioneel was de robot een op zichzelf staand systeem, met een eigen controller en een eigen schakelkast. Engineering, diagnostiek en onderhoud werden allemaal uitgevoerd met speciale systemen, en voor de specifieke robottalen had je vaak een gespecialiseerde programmeur nodig’, zegt B&R-productmanager Sebastian Brandstetter. ‘B&R wordt nu een one-stop-shop voor klanten, met ABB-robots ingebouwd in één eenvoudige architectuur om een volledig geïntegreerd automatiseringssysteem te creëren. Voor machineontwikkelaars maakt het geen verschil of ze een enkele motioncontrol-as moeten integreren of een hele robot in de machine. De gereedschappen, de engineeringomgeving, de B&R-contactpersoon: ze zullen nu allemaal hetzelfde zijn.’

Met ABB-robots geïntegreerd in het automatiseringssysteem profiteren klanten volgens B&R van ongekende precisie in synchronisatie tussen robotica en machinebesturing. Omdat de robot niet langer een eigen controller nodig heeft, komen alle interfaces tussen de machine en de robot te vervallen. En omdat alle assen en sensoren nu op een gemeenschappelijk netwerk communiceren, gaat de nauwkeurigheid omhoog tot het eerder onvoorstelbare microsecondebereik. Het resultaat van een kwaliteitsinspectie met een B&R-visioncamera kan bijvoorbeeld in minder dan een milliseconde worden omgezet in een besturingsopdracht voor de ABB-robot, zodat defecte werkstukken uit de lijn kunnen worden verwijderd zonder handmatige tussenkomst of vertraging in het productieproces.