ABB bundelt robots met B&R-besturing

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

ABB integreert zijn robotaanbod met het automatiseringsportfolio van het twee jaar geleden ingelijfde B&R. Door de robottechnologie te bundelen met machinebesturingskennis in één geïntegreerde architectuur stelt het industrieconcern dat het fabrikanten nog beter kan helpen om hun productieprocessen flexibel te maken. De integratie van robotica en automatisering betekent dat er slechts één controller en één engineeringsysteem nodig is voor ontwikkeling, diagnose en onderhoud. Er is dus niet langer een extra schakelkast nodig alleen voor de robot, wat bijvoorbeeld voor machinefabrikant Hagenstadt veel voordelen opleverde.

Gebruikersvriendelijker programmeren is een ander voordeel van het combineren van robotica met machinebesturing. Hierdoor kunnen de ontwikkeltijden aanzienlijk worden verkort. Met de kant-en-klare softwarecomponenten van Mapp Technology kunnen ontwikkelaars de machinetoepassing, inclusief robotica, snel instellen en configureren, zonder enige kennis van een speciale robottaal. Zelfs veiligheidstoepassingen voor robotica zijn eenvoudig te implementeren.

‘Traditioneel was de robot een op zichzelf staand systeem, met een eigen controller en een eigen schakelkast. Engineering, diagnostiek en onderhoud werden allemaal uitgevoerd met speciale systemen, en voor de specifieke robottalen had je vaak een gespecialiseerde programmeur nodig’, zegt B&R-productmanager Sebastian Brandstetter. ‘B&R wordt nu een one-stop-shop voor klanten, met ABB-robots ingebouwd in één eenvoudige architectuur om een volledig geïntegreerd automatiseringssysteem te creëren. Voor machineontwikkelaars maakt het geen verschil of ze een enkele motioncontrol-as moeten integreren of een hele robot in de machine. De gereedschappen, de engineeringomgeving, de B&R-contactpersoon: ze zullen nu allemaal hetzelfde zijn.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.