Aardbeien plukken kan nu ook met robot

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Octinion heeft afgelopen zaterdag het prototype voorgesteld van zijn plukrobot voor aardbeien. Na een ontwikkeltraject van twee jaar kan de aardbeiplukrobot plukken zoals een mens: zonder de aardbeien te kwetsen en zonder dat er een steeltje aan de aardbei blijft.

De robot is een puur Belgisch product. Het team ingenieurs van Octinion werkten samen met de KU Leuven en Flanders Make. Daarnaast werd de ontwikkeling ook ondersteund door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Maar ook Proefcentrum Hoogstraten zette zijn schouders onder het project. Tom Van Delm, directeur bij het Proefcentrum: ‘We zijn ervan overtuigd dat de robot een ware revolutie kan teweegbrengen in de wereldwijde aardbei-industrie.’ De aardbeiplukrobot is specifiek toegespitst op stellingteelt, een methode die in België en de buurlanden heel gangbaar is. De robot kan zowel binnen als buiten plukken.

Automatisering wordt vaak gezien als iets negatiefs, omdat de mens overbodig zou worden en de tewerkstelling bedreigd wordt. Dat is bij deze robot eigenlijk net omgekeerd: het zorgt ervoor dat de aardbeisector toekomst blijft hebben in België. Het is namelijk lastig om arbeidskrachten te vinden en dat vormt een reëel gevaar voor het behoud van deze sector. De robot maakt menselijke plukkers niet overbodig: zij moeten de moeilijk bereikbare vruchten nog steeds naplukken. Maar de robot plukt wel aan constante snelheid en bijvoorbeeld ook ’s nachts.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.