Aantal mbo-instromers in de techniek stijgt sterk

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Het aantal mbo-studenten in de elektro-, installatie- en metaaltechniek stabiliseert zich na jaren van afname. Dat meldt kennis- en adviescentrum Kenteq. Tegelijkertijd nam het aantal instromers het afgelopen schooljaar fors toe. Bijna 1800 studenten meer kozen voor techniek.

De belangstelling voor metaaltechniek is ten opzichte van 2011 gegroeid, terwijl elektrotechniek het met vijf procent minder moest doen en installatietechniek met bijna 3 procent minder. Het aantal Bol-studenten (beroepsopleidende leerweg) nam iets toe in de Kenteq-kwalificaties. Het aantal BBL‘ers (beroepsbegeleidende leerweg) daalde met zo‘n 3 procent. Wat opvalt is dat het aantal studenten op assistentniveau behoorlijk steeg sinds er enkele nieuwe kwalificaties op dat niveau zijn gestart.

Onder de dertig Nederlandse arbeidsmarktregio‘s die Kenteq hanteert, zijn Oost-Utrecht en Friesland de grootste stijgers met gemiddeld zo‘n zes procent. De regio‘s Midden-Holland en Vechtstreek doen het beduidend minder goed. Verschillen zijn ook terug te zien bij ROC‘s. Soms heeft de forse toe- of afname te maken met het onderling uitruilen van opleidingen, zoals in het noorden van het land is gebeurd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.