Aantal faillissementen in metaalindustrie ruim verdubbeld

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

In het tweede kwartaal gingen 2753 bedrijven over de kop, een stijging van 21 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van kredietinformatiebureau Graydon. Het slechtste jongetje van de klas is de metaalsector. Daar groeide het aantal faillissementen met maar liefst 102 procent. Ook de chemie en farmacie (+85 procent) en de bouw (+63 procent) doen het matig. De grafische sector en IT & Telecom laten een kleine daling zien van 5 procent.

’Het groot aantal faillissementen wordt aan de ene kant veroorzaakt door de hoge betalingstermijnen in het mkb waardoor ondernemers langer moeten wachten op hun broodnodige geld en omdat de kredietkraan van banken dicht zit‘, aldus Graydon-woordvoerster Saskia van den Boom. ’Daar komt bij dat deze situatie al veel te lang bestaat en het vet bij veel bedrijven van de botten is zodat ze weinig klappen meer kunnen opvangen. Aan de andere kant staan de inkomsten van de bedrijven onder druk; overheden en bedrijven bezuinigen en consumenten houden de hand op de knip. Er ontbreekt een fundamentele basis van vertrouwen bij alle partijen in onze economie.‘

Graydon rekent voor heel 2012 op elfduizend faillissementen. Dat zijn er bijna vijftien honderd meer dan afgelopen jaar.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.