Aanbod zeldzame aardmetalen bedreigt motormarkt

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De grootste bedreiging voor de wereldwijde markt van lineaire en koppelmotoren is het aanbod van zeldzame aardmetalen. Dat schrijft IMS Research in een onderzoeksrapport. China is verantwoordelijk voor ongeveer 97 procent van de wereldproductie en heeft daardoor een monopoliepositie. Volgens de China Custom Statistics exporteerde China in 2010 voor 39,8 duizend ton aan zeldzame aardmetalen, veel minder dan de 60 duizend ton die het land de afgelopen jaren gemiddeld uitvoerde. De verwachting is dat de export dit halfjaar met nog eens 35 procent naar beneden gaat. Dat is slecht nieuws voor de motormarkt, die veel van die materialen gebruikt.

IMS meldt dat de markt voor lineaire en koppelmotoren eind 2010 weer op het niveau was van voor de crisis. Voor 2011 en 2012 verwacht het bureau een sterke groei. De vraag is wel hoe producenten van direct-drivemotoren omgaan met de schaarste aan zeldzame aardmetalen. De vraag is wat de reden van de Chinese exportbeperking is. China zou kunnen proberen de prijs onder controle te krijgen of de motorproductie in China te stimuleren. IMS gaat uit van de laatste optie. Meer motorfabrikanten trekken nu in ieder geval naar China of knopen een samenwerking aan met een lokale Chinese partij.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.