84 VDL Citea’s maken Amsterdams ov duurzamer

Alexander Pil
17 mei 2022

VDL Bus & Coach gaat 54 VDL Citea’s LF-122 en 30 gelede nieuwe generatie VDL Citea’s van het type LF-181 leveren het Amsterdamse ov-bedrijf GVB. Voor de uitbreiding van de GVB-vloot is VDL Bus & Coach ook verantwoordelijk voor de implementatie van de laadinfrastructuur. GVB rijdt sinds eind 2019 met elektrische bussen van VDL. Momenteel rijden er 44 voertuigen en in de zomermaanden stromen er 31 extra in, waardoor het totaal aantal elektrische bussen uitkomt op 75 VDL Citea’s.

Foto: VDL

VDL-topman Willem van der Leegte: ‘Met de ontwikkeling van de nieuwe generatie VDL Citea hebben we een veelzijdig mobiliteitsplatform ontwikkeld dat aansluit bij de duurzaamheidsambities van onze klanten. Dat geldt ook voor GVB. Op deze manier blijven we vooroplopen in de openbaarvervoersmarkt, waar we op basis van onze ruim 150 miljoen elektrische kilometers toonaangevend zijn in Europa. Met het ondertekenen van dit contract leveren we vanuit onze kracht door samenwerking een belangrijke bijdrage om van Amsterdam een nog schonere stad te maken voor inwoners en bezoekers.’

Nieuwe generatie VDL Citea

Sinds de introductie van de eerste VDL Citea SLF-120 Electric in Genève, tijdens de UITP Mobility & City Transport beurs in 2013, heeft VDL Bus & Coach zich sterk gericht op elektrische mobiliteit. In 2021 heeft VDL Bus & Coach de nieuwe generatie elektrische VDL Citea’s gepresenteerd. Vanuit de VDL-visie is een busconcept ontwikkeld, volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn, dat klaar is voor de toekomst en waarbij zero emissie vanzelfsprekend is.

Batterijen in de vloer, een composiet zijwand uit één stuk, slim energiemanagement, een uitgekiend klimaatsysteem en een ergonomische chauffeursomgeving. Met deze innovaties introduceert VDL Bus & Coach het nieuwe generatie Citea-productgamma, bestaande uit vier lengtevarianten en vijf types. De range van de nieuwe generatie Citea’s is aanmerkelijk verbeterd. De nieuwe generatie VDL Citea’s is al landen verkocht in Nederland (Eindhoven), Finland (Kotka en Lahti), België (geheel Vlaanderen), Duitsland (Oberhausen en Braunschweig) en Frankrijk (Bordeaux).