7 procent bedrijven gebruikt robots

Jessica Vermeer
5 november 2019

In 2018 gebruikte 7 procent van de bedrijven robots. Dat meldt het CBS in zijn publicatie ‘Ict, kennis en economie 2019’. Vooral bedrijven in de industrie en researchinstellingen zetten bijvoorbeeld lasrobots of zelfsturende voertuigen in magazijnen in. De cijfers komen uit een enquête onder bedrijven met tien of meer medewerkers.

In de industrie werden het vaakst robots ingezet; bij 29 procent van de bedrijven was dit het geval. Researchinstellingen volgen met 13 procent. In het onroerend goed, de horeca en ict werden robots het minst toegepast.

Foto: Hollandse Hoogte/Image Source Ltd RF

Robots hadden in de meeste gevallen geen negatief effect op het aantal banen. Bij researchinstellingen zorgde het robotgebruik zelfs voor meer jobs. Robotica kwam het vaakst voor bij middelgrote bedrijven (100 tot 250 medewerkers), met 18 procent van de bedrijven.

In dezelfde publicatie werden statistieken gedeeld over het gebruik van cloud en 3d-printen. In 2018 maakte 49 van de bedrijven gebruik van de cloud. In 2017 werd in 5 procent van de bedrijven 3d-printen ingezet.