6,5 miljoen EU-subsidie voor ergonomische robots

Jessica Vermeer
25 augustus 2020

Wetenschappers van Universiteit Twente, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en partnerinstanties ontvangen 6,5 miljoen euro subsidie van de Europese Unie voor het Sophia-project. Sophia richt zich op het ontwerp, de integratie en de evaluatie van robotica-toepassingen voor gezondere werkplekken. Met het geld zullen ze de komende vier jaar een nieuwe generatie ergonomische robots ontwikkelen.

Foto: VUB

In Europa hebben veertig miljoen werknemers last van spier-, gewrichts- en zenuwpijnen die worden veroorzaakt door fysiek zware taken. De helft van de afwezigheden in bedrijven worden veroorzaakt door dergelijke spier- en skeletaandoeningen. Robots, cobots en exoskeletten kunnen het werk verlichten en zo geld besparen.

Het uiteindelijke doel van het Sophia-project (socio-physical interaction skills for cooperative human-robot systems in agile production) is het creëren van een veilige hybride werkplek voor mens en robot. Het project staat onder leiding van het Italiaanse Istituto Italiano di Tecnologia en verenigt twaalf verschillende partners uit zes EU-landen.

Het Brubotics-onderzoekscentrum van de Vrije Universiteit Brussel is met drie betrokken onderzoeksgroepen de enige Belgische partner. Andere partners zijn onder meer de Universiteit van Montpellier, Universiteit Twente en Hankamp Gears, waar de oplossingen uitgebreid kunnen worden getest.