60 procent Europese industrie actief met artificial intelligence

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De Europese industrie ziet de mogelijkheden van artificial intelligence en heeft de technologie omarmd. Aan de andere kant staan er nog heel wat hordes op de weg die moeten worden overwonnen voordat bedrijven volop kunnen profiteren van kunstmatige intelligentie. Dat is de conclusie van Hewlett Packard Enterprise die in samenwerking met de beurs Industry of Things World 858 vooral Europese professionals in allerlei marktsegmenten ondervroeg over de effecten van ai.

Europese industriële bedrijven verwachten dat ai de kosten omlaag brengt omdat het de efficiëntie verbetert en de omzet stuwt omdat er meer nieuwe, gepersonaliseerde producten kunnen worden gelanceerd. Gemiddeld verwacht de industrie 11,6 procent meer omzet te draaien en 10,4 procent hogere marges te realiseren als gevolg van ai. Dat optimisme wordt gevoed doordat 95 procent van de bedrijven die al ai-concepten hebben geïntegreerd significante verbeteringen hebben gezien. De deelnemers aan het onderzoek willen de komende twaalf maanden 0,48 procent van hun omzet in ai investeren. Een aanzienlijk percentage als je bedenkt dat het it-budget in de maakindustrie typisch 1,95 procent van de omzet bedraagt. Twee derde verwacht dat artificial intelligence even veel of zelfs meer banen zal opleveren dan er verdwijnen door de nieuwe technologie.

Met al dat optimisme is het opvallend dat slechts 11 procent van de deelnemende bedrijven op dit moment een ai-oplossing heeft geïmplementeerd. HPE benadrukt echter dat het om een opkomende technologie gaat en het percentage dus al redelijk hoog ligt. Zeker als je alle bedrijven erbij optelt die de komende twaalf maanden een ai-project willen opstarten. Dan ligt het percentage op maar liefst 61 procent.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.