60 miljoen voor digitale infrastructuur Nederlands mobiliteitssysteem

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Een consortium van Nederlandse bedrijven en organisaties kreeg vorige week een bedrag van 30 miljoen toegekend van het Rijk voor de ontwikkeling van een digitale infrastructuur nodig voor de digitalisering en automatisering van mobiliteit in Nederland. De partners co-investeren eenzelfde bedrag. De middelen komen voort uit de reservering voor het innovatieonderdeel van de Brainportlijn uit de eerste ronde Groeifonds aanvragen. Deze reservering is uitgewerkt in het huidige innovatieproject ‘Digitale infrastructuur voor toekomstbestendige mobiliteit’. Het project omvat de ontwikkeling van een digitale infrastructuur inclusief alle kerntechnologieën die daarvoor nodig zijn met betrekking tot lokalisatie, navigatie, digitale kaarten, verkeersdiensten en laadinfrastructuur. De integratie van deze technologieën in het voertuig en de omgeving maakt een betere doorstroming en veiliger mobiliteitssysteem mogelijk.

De grenzen van het Nederlandse huidige mobiliteits- en energiesysteem lijken te zijn bereikt en zetten een rem op de doorstroming op de wegen en goede bereikbaarheid in zijn algemeenheid en een mobiliteitssysteem wat veilig, cybersecure en efficiënt is. Om die reden moet de mobiliteits- en energiesector een transitie ondergaan naar een meer duurzaam, geautomatiseerd en digitaal systeem. Connectiviteit en interactie tussen voertuig, omgeving, mens en verkeersmanagement is daarbij essentieel. Dat vereist naast fysieke infrastructuur de ontwikkeling van een effectieve digitale infrastructuur die de juiste interactie tussen voertuigen en de omgeving mogelijk maakt.

In het innovatieproject ‘Digitale infrastructuur voor toekomstbestendige mobiliteit’ gaan negentien partners samenwerken om een allesomvattende systeemaanpak te ontwikkelen waarin voertuigen, wegkantsystemen, verkeersmanagementsystemen, laadinfrastructuur en stedelijke bereikbaarheids- en inrichtingsvraagstukken als geheel worden opgepakt. De partners ontwikkelen de systeemarchitectuur en onderliggende kerntechnologieën. Daarnaast testen en valideren de partners de schaalbaarheid van het geheel in een simulatieomgeving en verschillende use-cases op de weg.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.