5g? Graag!

Paul van Gerven is redacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Waar de stap naar 4g vooral nieuwe mogelijkheden in consumentenmarkten creëerde, zullen de betrouwbaarheid, bandbreedte en latency van 5g zo goed als elke bedrijfstak raken. Om maar wat te noemen: doktoren die vanuit het ziekenhuis over de schouders van ambulancepersoneel meekijken bij een moeilijk geval, precisielandbouw dankzij realtime sensordata en natuurlijk – dit blijft een publicatie voor de hightechindustrie – ongekende controle over en verfijning van productieprocessen. Snel uitrollen dus! Haast maken kan een economie een streepje voor geven.

Zelfs de regering-Trump begrijpt dat. Onlangs circuleerde in Washington een memo waarin werd gepleit voor een door de staat aangelegd 5g-netwerk, waarop telecom- en andere bedrijven capaciteit huren. Omdat de uitrol daardoor wordt versneld, kunnen de Verenigde Staten ‘hun concurrenten voorbij spurten’, luidde een van de argumenten. Zelfs het door en door liberale Britse blad The Economist vond het niet eens zo’n gek idee.

Zou een nationaal netwerk ook iets voor Nederland kunnen zijn, begon ik me af te vragen. Behalve tempoverhogend zou dat ook kostenbesparend kunnen werken, en dat is geen overbodige luxe, bleek vorig jaar uit een enquête van industrieorgaan GSMA onder telecombedrijven. Meer dan de helft gaf aan geen goede businesscase voor 5g te zien. Deels is dat tactiek, maar de meer geavanceerde opties van 5g vergen inderdaad meer masten en andere infrastructuur dan vorige generaties. Dit vanwege de hogere frequenties, die minder ver dragen. Voor millimetergolven gaat het over een kastje op elke lantaarnpaal.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.