5g gaat het maken

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

De afgelopen anderhalf jaar zijn 5g-proeftuinen als paddenstoelen uit de grond geschoten. KPN ondersteunt fieldlabs in de haven van Rotterdam, Groningen, op de Automotive Campus in Helmond, rond de Johan Cruijff Arena in Amsterdam, en binnenkort een droneproject bij vliegveld Valkenburg. T-Mobile heeft toegezegd van Den Haag de eerste gemeente te maken met volledige 5g-dekking.

Alle deelnemende partijen en early adopters worden aangetrokken door de voordelen die 5g biedt: de technologie is zeer veilig en betrouwbaar, heeft een grote bandbreedte voor Gb/s dataoverdracht en is zo snel dat de latency verwaarloosbaar is. Die technische pluspunten maken 5g interessant voor talrijke toepassingen. Vrijwel alle bedrijfstakken zullen er door worden geraakt, als je sommige optimisten mag geloven. Autonomie is vaak het sleutelwoord: autonome auto’s, autonome robots en autonome drones profiteren allemaal van snellere communicatiemogelijkheden. 5g zal zeker impact hebben op hoe we systemen ontwerpen. Denk aan sensoren die je vrij in je machine kunt plaatsen of dynamische bruggen die verdwijnen omdat datakabels overbodig worden. De crux zit in de lage latency. Met 5 ms kun je gegevens op en neer naar een datacentrum in Londen sturen en ondertussen wat berekeningen doen. Dat maakt cloud-in-de-loopapplicaties mogelijk. Een robot kan zijn rekenwerk voor een groot deel in de cloud uitvoeren, zonder dat zijn acties daaronder lijden.

Ook in de maakindustrie is er genoeg te winnen met 5g. In alle fases – design, uitrol, gebruik en onderhoud – heeft het zijn eigen voordelen. Operators hebben vrijwel realtime de beschikking over de benodigde informatie en kunnen live feedback krijgen of video-instructies volgen. Door alle machines, tools, robots en mensen te verbinden, verhoog je de capaciteit en de flexibiliteit van je fabriek, bijvoorbeeld doordat je de machine alvast opstart als je in de bus op weg naar je werk bent. Alom aanwezige sensoren voorzien onderhoudsmanagers van up-to-date informatie en vertellen wanneer het tijd is om het gereedschap of de lager te vervangen. Ook de logistiek is een stuk eenvoudiger met veilige en snelle communicatiesystemen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen