5G Fieldlab KPN op Brainport Industries Campus

Alexander Pil
24 februari 2020

KPN heeft een tweede locatie van het Industry 5G Fieldlab geopend op Brainport Industries Campus in Eindhoven. Waar de vestiging in Rotterdam bij Shell Pernis zich richt op de procesindustrie, gaat de vestiging in Eindhoven zich richten op 5g in de maakindustrie. Reden voor een extra locatie is dat de maakindustrie waar Bic in Eindhoven zich op richt, andere use cases kent dan de procesindustrie bij onder meer Shell Pernis. Samen met Bic zal KPN 5g beschikbaar stellen om gerichte Smart Industry-projecten op te zetten met de nieuwe generatie van mobiele netwerken.

De klanten van KPN in de maakindustrie en gevestigde partijen op de Bic krijgen de kans om in een representatieve omgeving kennis te maken met de voordelen van 5g. KPN gaat op Bic per direct 5g indoor beschikbaar stellen, inclusief de 3,5 GHz frequentie die bij uitstek geschikt is om use cases met veel bandbreedte te testen.

‘Met 5g indoor op 3,5 GHz kunnen we nu al aan de slag, in tegenstelling tot 3,5 GHz outdoor die pas in 2022/2023 valt te gebruiken’, zegt Paul Cobben, KPN’s sectorontwikkelaar manufacturing. Verder combineert KPN 5g indoor met Ultrawideband. UWB wordt gebruikt om objecten op de fabrieksvloer en in magazijnen realtime te volgen. Hun positie valt tot op dertig centimeter nauwkeurig vast te stellen, maar vaak zelfs nog nauwkeuriger.

Cobben: ‘In dit 5G Fieldlab voor de maakindustrie kunnen we straks iedereen laten zien welke 5g indoor use cases er in een fabrieksomgeving mogelijk zijn. Denk hierbij aan virtual en augmented reality voor productiebesturing, autonome agv’s en 4K-camera’s voor kwaliteit en veiligheid, om er maar een paar te noemen. Het gaat daarbij niet alleen om snelheid, maar ook om betrouwbaarheid en heel lage vertraging in het netwerk. Ook het kunnen ontsluiten van grote aantallen draadloze sensoren gaat een belangrijke rol spelen bij verdere uitrol van iot. Hiermee maken we duidelijk dat 5g voor zeer verschillende toepassingen tegelijkertijd kan worden ingezet.’