5G en cloud-ai zorgen voor realtime obstakelherkenning

Collin Arocho
Leestijd: 1 minuut

Telecomexpert Proximus, elektrische-motorontwikkelaar Saroléa en ai-specialist ML6 hebben aangekondigd dat ze met succes een nieuwe 5G-toepassing voor veiliger verkeer hebben getest. In de testopstelling monteerden de Belgische partners een mobiel 5G-modem en een HD-dashcam op een Saroléa-motor. De dashcam stuurde vervolgens beelden om te worden verwerkt door het ai-algoritme van ML6 in de cloud, waar het voetgangers, voertuigen en andere potentiële obstakels kon identificeren – allemaal in realtime en met hoge betrouwbaarheid, ongeacht snelheden of afstanden vanaf de antenne.

Volgens medewerkers toont de test, met een nauwkeurigheid van meer dan 99 procent, dat deze nieuwe 5G-toepassing een groot potentieel heeft om het verkeer veiliger te maken. Vooral met verdere technologische vooruitgang die waarschuwingen naar bestuurders kan sturen of het voertuig mogelijk kan dwingen om automatisch te vertragen vanaf een veiligere afstand. ‘5G opent een wereld aan mogelijkheden voor nieuwe intelligente computervisiontoepassingen. We zijn van mening dat realtime videoverwerking zal leiden tot innovatie op een aantal gebieden, zoals monitoring, beveiliging, kwaliteitscontrole en realtime analyse voor de overheid, de industrie en de landbouw’, zegt ML6-ceo Nicolas Deruytter. ‘5G maakt het mogelijk om meerdere videostreams met hoge resolutie te verbinden met de cloud, waar ze in realtime worden geanalyseerd en de resultaten worden teruggestuurd naar de situatie ter plekke of naar een controlekamer voor interventie.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.