4TU’s op de bres voor Engelstalige opleidingen
Bestuurders van de vier technische universiteiten en de Rijksuniversiteit Groningen waarschuwen dat inperking van de internationale studenteninstroom over de gehele linie desastreuze gevolgen zou hebben. In een open brief stellen ze dat Nederland al ‘veel te weinig’ ingenieurs opleidt om grote maatschappelijke transities het hoofd te bieden, en internationale instroom daarom ‘onmisbaar’ is.
Minister Dijkgraaf van Onderwijs kondigde eerder dit jaar wet- en regelgeving aan om internationale instroom te beperken. Dat plan ligt sinds de val van het kabinet in de ijskast, maar verschillende politieke partijen willen dat bacheloropleidingen weer uitsluitend in het Nederlands worden gegeven. Niet alle partijen maken daarbij onderscheid tussen alfa-, bèta- en gamma-opleidingen.

De 4TU’s erkennen dat er stappen moeten geworden genomen om de natuurlijke aanwas van Nederlandse studenten in de technische opleidingen te verbeteren, maar zien geen mogelijkheid om de tekorten te dichten zonder het aantrekken van buitenlands talent. Daarvoor zijn de demografische ontwikkeling te ongunstig en de tekorten te groot.
‘Nederland stond altijd bekend om zijn open, internationaal georiënteerde houding, belangrijk voor het aantrekken van talent dat we zo hard nodig hebben. Wij merken dat alleen al de discussie over het beperken van het Engels in het wetenschappelijk onderwijs leidt tot twijfel bij internationaal talent om naar Nederland te komen, en dat internationale studenten en wetenschappers in Nederland zich afvragen of ze niet beter elders een baan kunnen gaan zoeken. Zo doen we in korte tijd onze goede reputatie als aantrekkelijke plek voor internationaal talent teniet,’ schrijven de bestuurders.
De brief is ondertekend door Tim van der Hagen (rector magnificus en voorzitter Technische Universiteit Delft), Robert-Jan Smits (voorzitter Eindhoven University of Technology), Vinod Subramaniam (voorzitter Universiteit Twente), Sjoukje Heimovaara (voorzitter Wageningen University & Research) en Jacquelien Scherpen (rector magnificus Rijksuniversiteit Groningen).