4Pico ontwikkelt mallenprinter in eigen beheer

Alexander Pil
Leestijd: 8 minuten

De naam 4Pico zal niet direct bij iedereen een belletje doen rinkelen. Dat is jammer want het kleine ingenieursbureau heeft al een aantal fraaie hightechmachines op zijn palmares staan. De opgebouwde kennis over het schrijven van minuscule structuren zet 4Pico nu in voor een eigen product: een printer van vlakke en cilindervormige mallen.

‘Het is nog een proto-prototype’, waarschuwt Jacco Houter, medeoprichter van ingenieursbureau 4Pico uit Sint-Oedenrode. De machine waar hij naast staat, ziet er echter helemaal niet uit als een proefproject. Het grootste deel tenminste. ‘We hebben onze nieuwe oplossing inderdaad gebaseerd op de kennis die we in het verleden hebben opgedaan bij de ontwikkeling van een machine om dvd-masters te produceren.’ Niet alleen de kennis is hergebruikt, ook veel stukken hardware zijn uit het oude systeem geschroefd. Ze vormen de basis voor de module waar de 4Pico-ingenieurs op dit moment aan werken: een printer voor kleine structuren tot driehonderd nanometer.

Vanaf de oprichting in 2004 sleutelde 4Pico jarenlang aan zijn dvd-masteringmachine. Eerst als onderdeel van het Zweedse M2 Engineering, sinds 2008 onder eigen naam. ‘We zijn daarom heel goed in het schrijven van kleine structuurtjes’, aldus Walter Versantvoort, verantwoordelijk voor business development. ‘De dvd-masteringbusiness is geen vetpot meer, dus zijn we op zoek gegaan naar een markt waar we onze kennis ook konden inzetten.’ 4Pico kwam al snel uit bij de productie van mallen voor onder meer de zonnecelindustrie. Versantvoort: ‘Je moet dan bijvoorbeeld denken aan een structuur die het zonlicht goed invangt en niet meer laat ontsnappen. Zo kunnen zonnecelfabrikanten de efficiëntie van hun producten verhogen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.