400 miljoen aan orders voor VMI

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

VMI Group heeft in 2014 voor bijna vierhonderd miljoen euro aan bestellingen binnengekregen. Dat is een record voor de bandenmachinebouwer uit Epe. Daarmee bereikte VMI een omzetgroei van 42,4 procent tot 223 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers van moedermaatschappij TKH.

Zowel in Nederland als in China moest VMI extra ruimte huren om voldoende capaciteit te creëren. Ook het aantal inleenkrachten lag op een zeer hoog niveau. Door geavanceerde, nieuwe technologie realiseerde het Veluwse bedrijf een versnelling in het vervangen van bestaande productiecapaciteit bij zijn klanten in de bandenbouwindustrie. Met name in Azië zette deze versnelling door, waarbij ook investeringen in capaciteitsuitbreiding de groei ondersteunden. De orderintake liep in het tweede halfjaar wat terug doordat de investeringen in Azië temporiseerden in vergelijking met de extreme vraag in het eerste halfjaar. Die trend zou dit jaar wel eens kunnen doorzetten. Het is namelijk nog onzeker wat Chinese bandenbouwproducenten voor hinder zullen ondervinden van importheffingen die mogelijk gaan gelden in de Verenigde Staten. Aan de andere kant ziet VMI positieve tekenen voor een stijging van investeringen gericht op efficiencyverbeteringen binnen de grotere bandenbouwfabrikanten, waar de Epese technologie goed op aansluit. De robotiseringstrend heeft sowieso een positieve invloed op TKH’s Industrial Solutions-segment waar VMI een belangrijk onderdeel van is.

Een belangrijke voortgang boekte VMI met de ontwikkeling van een volgende generatie bandenbouwtechnologie waarmee niet alleen een band wordt geassembleerd maar ook de productie van componenten die in de band worden toegepast in één systeem zijn verenigd. Dit systeem verwacht VMI onder de naam Unixx binnen drie jaar op de markt te kunnen introduceren. De marktprijs van dit nieuwe geïntegreerde systeem zal ongeveer drie maal zo hoog zijn als die van de huidige systemen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.