40 miljoen voor innovaties in Nederlandse agro en food

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Voor innovatieve projecten en starters in de agro en food komt ruim veertig miljoen euro beschikbaar vanuit het ministerie van Economische Zaken en het bedrijfsleven. Dat heeft EZ-staatssecretaris Martijn van Dam bekendgemaakt op het Agrifoodtech-congres in ’s-Hertogenbosch. Met forse investeringen in hightech innovaties moet Nederland volgens hem ook in de toekomst koploper blijven in duurzaam geproduceerd voedsel en toonaangevend met kennis en innovatie in de land- en tuinbouw.

Van Dam wil met name jonge en kleine ondernemingen helpen hun technologische en creatieve kennis om te zetten in producten of diensten. EZ stelt daarom twaalf miljoen euro beschikbaar voor twee zaaigeldfondsen: het Future Food Fund, waarbij 24 ondernemer-investeerders zijn aangesloten, en het Shift Seed Fonds, waarin onder meer Menzis, de Rabobank, Topfonds Gelderland, de TU Delft, Wageningen Business Generator en het WNF geld stoppen. Deze partners zorgen minimaal voor een verdubbeling van de EZ-bijdrage waardoor minstens 24 miljoen euro risicokapitaal beschikbaar komt voor innovatieve start-ups in de agro en food.

Daarnaast trekt Van Dam, zoals eerder bekendgemaakt, een half miljoen uit voor start-upversnellers en acht miljoen voor innovatieve publiek-private projecten die bedrijven uit de hightech en de agro en food met elkaar verbinden. Dit laatste bedrag komt vanuit de innovatieagenda High Tech to Feed the World en gaat naar acht projecten geselecteerd door de topsectoren HTSM, Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen: big data in de koelversketen, big data in de pluimveevleesketen, big data voor veiliger voedsel, informatie uit de plant, klimaatbestendige kasconstructies, landbouwrobots, pratende sensoren op akker en wei, en slimme kasmaterialen. Het bedrijfsleven matcht de acht miljoen van EZ, wat het totale projectbudget brengt op zestien miljoen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.