40 miljoen boost voor ai-gedreven Smart Industry-software uit Gent

Alexander Pil
18 januari 2021

Oqton, de Amerikaans-Belgische softwarespecialist in ai-aangedreven oplossingen voor de maakindustrie, heeft aangekondigd dat het meer dan 40 miljoen dollar heeft opgehaald in een Serie A-financieringsronde. Grootste investeerders zijn Fortino Capital, het regionale Vlaamse investeringsfonds PMV en Sandvik. Oqton-oprichters Samir Hanna en Ben Schrauwen, en diverse privéinvesteerders, waaronder Carl Bass (de voormalige topman van Autodesk), Dries Buytaert (Drupal en Acquia) en Peter Mercelis (Layerwise) namen ook deel. Het bedrijf gaat de financiering gebruiken om zijn platform verder te ontwikkelen en tegelijk uit te breiden via commerciële partnerships in meerdere domeinen, zoals additive manufacturing, robotlassen en cnc-machining.

Oqtons platform combineert verschillende silo’s van productiesoftware binnen één oplossing. Beeld: Oqton

Het platform van Oqton combineert verschillende silo’s van productiesoftware (cad, plm, cam, iot, mes, qms) binnen één oplossing, waardoor ‘een ongekende mate van ai-aangedreven automatisering en optimalisatie mogelijk is’, aldus het bedrijf met locaties in San Francisco en Gent. Gebruikers kunnen automatisch vakkennis capteren en repetitieve taken wegwerken, technologieën vanop afstand en op meerdere sites gebruiken, en de productieplanning optimaliseren om het gebruik en de kwaliteit te verbeteren.

Hanna, medeoprichter en voorzitter van Oqton: ‘Nu al zijn we in staat om 100 procent automatisering te halen in niches als tandheelkunde en de juwelensector, wat over de hele lijn resulteert in een kostendaling van 30 procent. Dankzij de strategische opzet van het platform kan de software, bovenop de twee voorgenoemde, nog op heel wat andere, specifieke markten gericht worden: zowel in de medische, de industriële als de lucht- en ruimtevaartsector, maar ook op verschillende persona’s en workflows binnen die sectoren.’

Gebruikers kunnen het volledig geïntegreerde platform ook koppelen aan hun traditionele technologieën, zoals cnc, las- en nabewerkingsmachines, voor een echte end-to-end productieoplossing die hun processen sneller, beter aanpasbaar en kostefficiënter maakt. Oqton is al partner van onder meer EOS, Sisma, Trumpf, Prodways en Sandvik.

Schrauwen, medeoprichter en de nieuwe ceo van Oqton: ‘We zijn zeer tevreden nieuwe investeerders aan boord te hebben die ons kunnen helpen om wereldwijd op te schalen. We zijn er rotsvast van overtuigd dat het moment gekomen is voor de productiesector om de cloud te omarmen, en we werken hard om deze overgang mogelijk te maken.’