3TU en Philips Applied Technologies manen tot haast in roboticaonderzoek

René Raaijmakers
Leestijd: 6 minuten

Samenwerken en financiering, dat waren de voornaamste thema‘s op het eerste roboticasymposium dat de drie technische universiteiten vorige week samen met Philips Applied Technologies organiseerden. De presentaties van hoogleraren, researchers en beleidsadviseurs waren doorspekt met roadmaps en getallen.

Zoveel is duidelijk: robotonderzoek draait om geld, veel geld. De Twentse hoogleraar Stefano Stramigioli geeft een voorbeeld uit Japan. Daar pompte de staat honderdvijftig miljoen euro in R&D om een robotbaby te verwekken die zijn menselijke evenknietjes zo goed mogelijk moet na-apen.

Pieter Jonker, hoogleraar aan de TUD en de TUE, zette even later de lopende R&D en ambities van de Japanners uiteen. Van 1996 tot 2000 trok het Japanse kabinet ruim 200 miljoen euro uit voor roboticaonderzoek. Dat betekende denkwerk voor tienduizend promovendi en postdocs. In de plannen voor 2001 tot 2005 werd een kleine 300 miljoen euro geïnjecteerd. Daarbij werd de ambitie uitgesproken om de komende vijftig jaar dertig Nobelprijzen binnen te slepen. In de huidige periode van 2006 tot 2010 verspijkeren de Japanners ruim 300 miljoen euro.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.