‘3D-tv-productie in Philip Morris-fabriek Bergen op Zoom’
De Turkse elektronicafabrikant Vestel heeft vergevorderde plannen om brilloze 3D-televisies te gaan maken in de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom. Dat melden verschillende Brabantse dagbladen. De 3D-tv-technologie is daarbij afkomstig van Seecubic uit Eindhoven. Diens eigenaar, de Amerikaanse investeerder Stream TV Networks, voert volgens de kranten onderhandelingen met Vestel, die binnen enkele weken worden afgerond. De gemeente Bergen op Zoom bevestigt in gesprek te zijn met Seecubic, maar benadrukt dat het nog zeker geen gelopen race is.
Uit kostenoverwegingen verplaatst Philip Morris zijn sigarettenproductie naar andere Europese vestigingen. Op 28 augustus sluit de fabriek in Bergen op Zoom definitief haar deuren en komen twaalfhonderd medewerkers op straat te staan. Zevenhonderdvijftig tot duizend van hen zouden aan de slag kunnen bij de tv-productie, aldus de regionale dagbladen. Deze zou al eind volgend jaar of begin 2016 van start kunnen gaan.
Seecubic heeft zijn wortels in Philips 3D Solutions, de 3D-tv-activiteit die het Eindhovense concern in 2009 in de koelkast zette. Niet veel later liepen vier medewerkers Mathu Rajan tegen het lijf. Die had in Philadelphia net Stream TV opgericht op de fundamenten van een kleine 3D-specialist die hij had gekocht in Silicon Valley. Rajan haalde de vier binnen en zette met hen een R&D-lab op in Eindhoven, dat zich stortte op de ontwikkeling van geheel nieuwe technologie voor 3D-televisie zonder bril. Inmiddels staan er veertig namen op de loonlijst van Seecubic.
De ontwikkelde Ultra-D-technologie is gebaseerd op autostereoscopie, zoals de bekende briefkaarten waarvan de afbeelding lijkt te bewegen als je ze draait. Ze zijn er ook met 3D-illusie, dankzij een laag langwerpige, verticale lensjes die naast elkaar op de kaart zijn aangebracht. Bij autostereoscopische schermen zoals die van Seecubic zitten de lensjes op een lcd-display geplakt. Nadeel is dat je resolutie inlevert in het platte vlak om resolutie in de derde dimensie te winnen. Het nieuwe ultra-HD-formaat, ook wel 4K genoemd, biedt hier uitkomst: door de overmaat aan pixels wordt het verlies in de huiskamer ‘onzichtbaar’.
Op een steenworp afstand in Veldhoven volgt Dimenco een soortgelijke aanpak. Dit zestienkoppige bedrijf heeft zijn wortels eveneens in Philips 3D Solutions en heeft bovendien diens technologie in licentie. Waar het zich tot voort kort alleen richtte op monitoren voor de zakelijke markt, is het nu ook serieus aan het kijken naar de huiskamer. Een crowdfundingactie om twee ton op te halen en daarmee een eerste brilloze 4K-tv in de markt te zetten, zag het onlangs echter stranden.