3d-techniek ook geschikt voor minder complexe onderdelen

Jaap Bulsink is technisch directeur van Kaaks 3d-tak K3D.

Leestijd: 6 minuten

Sinds januari is binnen Kaak een eigen onderneming opgericht die zich geheel kan focussen op 3d printen. K3D is momenteel de enige in Nederland die beschikt over een Metalfab1-metaalprinter van Additive Industries. In de laatste anderhalf jaar werden al meer dan veertienduizend direct inzetbare onderdelen geprint.

De Kaak Group is een familiebedrijf met 850 medewerkers verspreid over zes vestigingen. De firma ontwikkelt en bouwt productielijnen voor industriële bakkerijen. Binnen Kaak is 3d metaal printen het afgelopen jaar uitgegroeid tot een volwaardig industrieel productieproces. Het bedrijf uit Terborg beschikt over een Metalfab1 van Additive Industries, met twee printkamers van elk 420 bij 420 bij 400 mm voor rvs en gereedschapsstaal. In 2017 werden meer dan veertienduizend producten geprint. En niet alleen testonderdelen, maar vooral toepasbare onderdelen die rechtstreeks op Kaak-lijnen konden worden geïnstalleerd.

Het is verbazend om te zien hoeveel er mogelijk is met de 3d-metaalprinter. ‘Als je eenmaal begint, vallen de schellen van je ogen’, aldus Kaak-directeur Lodewijk van der Borg. ‘In de automotive en de vliegtuigbouw hebben ze de uitdaging dat ze aan ongelooflijk hoge kwaliteitsstandaarden moeten voldoen. Natuurlijk moeten wij ook kwaliteit leveren, maar het niveau is compleet anders dan bij die jongens. Als er bij ons iets kapotgaat, valt er een broodje van de lijn. Soit. De openbaring was dat als we iets hadden geprint, we het ook gelijk konden inzetten, in tegenstelling tot veel andere industrieën.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen