3d röntgenscantechnologie voor volautomatische kwaliteitscontroles op productielijnen

Jessica Vermeer
Leestijd: 2 minuten

Een ai-oplossing van Deltaray maakt het mogelijk om onderdelen volautomatisch en op productiesnelheid te inspecteren. Het Belgische bedrijf heeft een 3d-scantechnologie ontwikkeld op basis van röntgenstraling, waarmee kwaliteitscontroles op of naast de productielijn op hoge snelheid kunnen worden uitgevoerd. De technologie biedt uitkomst voor zero-defect manufacturers in de medische, automobiel- en 3d-printindustrie. Deltaray claimt dat zijn oplossing honderd keer sneller werkt dan alternatieven, waardoor inspecties niet ten koste gaan van de productietijd.

De start-up combineert 3d-technologie met röntgenstralen om een gedetailleerd driedimensionaal beeld te genereren van zowel de binnen- als buitenkant van het onderdeel. Dit beeld wordt vergeleken met de cad-tekening, die als referentie dient. Gerobotiseerde manipulatie van onderdelen en volledig geautomatiseerde workflow maken menselijke tussenkomst tijdens de inspectie overbodig.

Kwaliteitscontroles creëren steeds meer uitdagingen voor zero-defect manufacturers. ‘De onderdelen worden alsmaar complexer, maar de inspectiemogelijkheden die de bedrijven voorhanden hebben voor kwaliteitscontroles, evolueren niet mee’, stelt Deltaray-ceo Dirk Hamelinck. ‘Deze producenten zien hun marges smelten als sneeuw voor de zon terwijl ze steeds meer investeren in tijd en mankracht om de kwaliteit voor hun cliënteel te waarborgen. Het aantal steekproeven verhogen of opteren voor een volledige menselijke inspectie biedt hier niet de duurzame oplossing die ze zoeken.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.