3d-printmarkt goed voor 6,5 miljard dollar

Alexander Pil
23 mei 2016

Met de introductie van HP’s Jet Fusion heeft de 3d-printmarkt vorige week een flinke zet in de rug gekregen. En dat terwijl de sector toch al weinig te klagen heeft. Marktonderzoeker Semico Research publiceerde pas een rapport waarin het voorspelt dat de hele sector (inclusief printers, diensten en materialen) dit jaar een omzet zal draaien van 6,5 miljard dollar. In 2021 zal dat getal al bijna verdrievoudigd zijn.

‘3d printen prikkelt de verbeelding van velen, met de mogelijkheden om een productierevolutie te starten’, aldus Semico-onderzoeker Adrienne Downey. ‘Er komen heel veel nieuwe applicaties en materialen beschikbaar. 3d printen wordt in veel meer toepassingen gebruikt dan mensen zich realiseren. Maar de meest aansprekende applicaties zijn degene die er nog aankomen.’

De twee grootste 3d-printerbouwers in de wereld (Stratasys en 3D Systems) boekten in 2015 samen al een omzet van 1,4 miljard dollar. Nu de installed base groeit, groeit ook het belang van materialen. Semico verwacht dat dit segment in 2021 38 procent van de 3d-markt voor zijn rekening neemt. Europa is een sterke markt voor 3d printen. Het verre oosten blijft achter, vooral door macro-economische bezorgdheid.