3D printing is booming, maar wat kan ik ermee?

Marco Verloop is directeur bij Hittech Group. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren ervaring opgebouwd met het seriematig produceren van 3D geprinte onderdelen. De engineers van Hittech en 3T RPD zijn in staat om een product te beoordelen op printbaarheid.

Leestijd: 7 minuten

Het 3D printen van metalen is momenteel een van de meest spannende en veelbesproken productietechnieken. Er zijn nog maar weinig mensen die eraan twijfelen dat additive manufacturing een grote rol zal spelen in de toekomst van het vervaardigen van mechanische onderdelen. Maar wat kunnen we er nu werkelijk mee? En hoe kunnen we de technologie concreet toepassen op hedendaagse vraagstukken in de fijnmechanische machinebouw?

Zo op het eerste gezicht biedt het 3D printen van metalen eindeloze mogelijkheden voor de productie van machineonderdelen. Toch zijn er nog maar weinig bedrijven die kunnen beschrijven wat deze techniek op termijn voor ze gaat betekenen. Dit heeft deels te maken met de beperkte kennis van de (on)mogelijkheden van 3D printing, maar het komt ook doordat we min of meer vastzitten in conventionele denkpatronen.

Iedereen die een mechanicaopleiding heeft gevolgd, onafhankelijk op welk niveau, is besmet met het frees- of beitelspoorprincipe. Wanneer we een product ontwerpen, engineeren of programmeren, dan ‘zien’ we het gereedschap door het werkstuk gaan. We denken in freesbanen en beitelsporen. De beperkingen die dit oplevert voor het eindproduct beoordelen we als onderdeel van het ontwerpproces en niet direct als een belemmering van de gebruikte techniek.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.