3d-printers schieten Italiaans ziekenhuis te hulp tijdens coronacrisis

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

Isinnova, een klein Italiaans bedrijf voor 3d-printers, heeft kleppen voor beademingsmachines geprint voor een ziekenhuis in Brescia dat met een tekort kampte. Het ziekenhuis had dringend behoefte aan nieuwe kleppen, die nodig zijn voor de beademing van de coronapatiƫnten die in het ziekenhuis worden behandeld. Het bedrijf dat deze kleppen normaal gesproken levert, was niet in staat op zeer korte termijn te leveren.

De kleppen zijn ongeveer 10 cm hoog, met een diameter van 3 cm
Foto: Isinnova

Een lokale journalist vond Isinnova, een startup met veertien medewerkers. Directeur Cristian Fracassi was bereid te helpen. Zijn engineers tekenden het onderdeel na en kwamen binnen drie uur met een prototype. Na een aantal succesvolle tests zetten ze de printers aan het werk.

De eerste kleppen werden gemaakt via de fused deposition modeling-techniek, die relatief traag werkt. Een ander lokaal bedrijf, Lonati, heeft vervolgens grotere aantallen geproduceerd met een snellere 3d-printtechniek selective laser sintering. Hoewel printen duurder is dan de reguliere productiemethode, spuitgieten, konden beide bedrijven in dit geval uitkomst bieden. Een tweede ziekenhuis wist Isinnova snel te vinden en ze blijven voorlopig kleppen printen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.