3D-printerindustrie bloeit ondanks uitdagingen in 2021

Alexander Pil
19 januari 2022

De verzendingen van industriële 3D-printers stegen in de eerste drie kwartalen van 2021 met 39 procent in vergelijking met een jaar eerder. Ze liggen echter nog altijd 6 procent achter op pre-Covid-niveaus (Q1-Q3 2019). Dat meldt onderzoeksbureau Context.

Wereldwijde 3D-printerverkoop per prijsklasse. Bron: Context

Sommige 3D-printtechnologieën kunnen middelgrote serieproductie van moeilijk verkrijgbare goederen economisch interessanter maken en zo de toeleverketen verkorten, waardoor de afhankelijkheid van logistiek die momenteel wereldwijd problematisch is, wordt verminderd. Niet alle componenten binnen 3D-printers zelf kunnen echter op deze manier worden gemaakt en de additive manufacturing-industrie werd in het derde kwartaal van 2021 geplaagd door zijn eigen uitdagingen in de keten. De leveringen van nieuwe high-end printers groeiden in de loop van het kwartaal, maar leveranciers waren nog niet in staat vol gas te geven en velen meldden dat de vraag groter was dan het aanbod.

Het enthousiasme was voelbaar tijdens recente beurzen zoals de Rapid+TCT in september en Formnext in november waar potentiële klanten de producten weer in real life konden zien. Bijna alle grote leveranciers bij Formnext zeiden dat nieuwe en hernieuwde interesse in 3D-printen een gevolg was van wereldwijde problemen in de toeleverketen, constateert Context. De interesse is niet alleen anekdotisch, maar is ook terug te zien in de orderboeken, waardoor de industrie bloeit.

De vraag naar 3D-printers voor consumenten is afgenomen sinds de eerste lockdowns, maar bleef in de eerste drie kwartalen van 2021 hoger dan het pre-pandemische niveau.