3D-printer TNO vindt weg naar markt

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Het Duitse Rapid Shape heeft de 3D-printer van TNO op de markt gebracht. VDL ETG uit Almelo bouwt de machine die tot negen keer sneller kan printen dan eerdere systemen, aldus TNO. Vorige maand introduceerde Rapid Shape het apparaat officieel tijdens de Basel World Show.

De desktop 3D-printer bouwt objecten laag voor laag op uit een lichtgevoelige hars. Met een beamer worden delen van de hars belicht, die daardoor uitharden. Tot nu toe produceren commerciële 3D-printmachines gemiddeld tot 1 centimeter per uur. De printer van TNO en Rapid Shape kan, afhankelijk van het type hars, tot 9 centimeter per uur printen. Daarmee komt ook productie binnen het bereik van de technologie die nu vrijwel uitsluitend wordt ingezet voor prototyping.

TNO startte vier jaar geleden met de ontwikkeling van deze 3D-printtechnologie. In een vroeg stadium is machinebouwer VDL ETG bij de ontwikkeling betrokken voor engineering en productie. Nadat het prototype is gebouwd, heeft VDL ETG de machine verder marktklaar gemaakt. Rapid Shape introduceert de machine nu op de internationale markt. De Duitsers bieden hem aan als productiesysteem van modellen om afgietsels te maken voor de sieraden- en tandtechnische industrie. TNO wil de 3D-printtechnologie verder ontwikkelen voor andere toepassingsgebieden zoals gehoorapparatuur en het verwerken van nieuwe materialen zoals technische keramiek.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.