3d printen neemt een vlucht bij de Koninklijke Luchtmacht

Paul Heiden is senior vicepresident productmanagement bij Ultimaker.

Leestijd: 3 minuten

De vloot van de Koninklijke Luchtmacht bevat een breed scala aan helikopters, straaljagers en vrachtvliegtuigen. Om het complexe onderhoudsproces te ondersteunen, kiest de luchtmacht voor de productie van op maat gemaakte gereedschappen met 3d-printers van Ultimaker.

De militaire basis in Woensdrecht is de primaire onderhoudslocatie van de Koninklijke Luchtmacht. Het personeel voert hier reparaties en onderhoud uit aan vliegtuigen en helikopters zoals Chinooks, Apaches, NH90’s en F16’s. Ook is de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) op deze basis gevestigd. In Noord-Brabant heeft de luchtmacht een werkplaats gecreëerd waar onderhoudsstudenten en ingenieurs nieuwe technologieën zoals 3d printen en lasersnijden kunnen gebruiken om hun ideeën tot leven te wekken: de Makairsjop.

Bas Janssen, lid van de Ambition Innovation Results-divisie, runt deze werkplaats en focust zich op het verwerven en delen van kennis over nieuwe productietechnieken. Janssen: ‘De meeste mensen die hier met een 3d-printer werken, hebben zelf geen technische achtergrond. De technologie is heel toegankelijk. Er is zo’n drie uur training nodig om de software en hardware goed te leren kennen. Vervolgens gaat iedereen automatisch zoeken naar oplossingen voor de problemen die ze tegenkomen in hun werk. Een ingenieur kan nu zijn eigen gereedschap of armatuur ontwerpen, printen en meteen kijken wat hij wil veranderen. Zo versnelt de iteratie van maanden naar weken.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.