3D-centrum print 115 duizend liter zand in zes maanden

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

In mei dit jaar startte 3Dealise een onafhankelijke 3D-zandprintcentrum. Bij de opening van de Euromold-beurs maakt het bedrijf uit Goor bekend dat het in de eerste zes maanden 115 duizend liter zand heeft geprint. 3Dealise gebruikt daarvoor een enorme printer, die producten tot het formaat van een telefooncel (bouwvolume 1800 bij 1000 bij 700 mm) binnen vierentwintig uur kan printen.

Het printen van zand wordt toegepast bij het direct maken van grote zandvormen voor het gieten van metaal. Daardoor is nu geen model meer nodig, waardoor een volledige productiestap wordt overgeslagen. Het 3D printen van zandvormen is geschikt voor het genereren van prototypes en kleine series metalen producten.

Deze nieuwe technologie is belangrijk om twee redenen, aldus 3Dealise-directeur Roland Stapper: ‘Allereerst is het succes van producenten in hoogontwikkelde regio’s afhankelijk van het vermogen om snel te innoveren en ideeën om te zetten in prototypes en vervolgens producten. Door klanten in staat te stellen om direct van een computerontwerp naar een prototype van hoge kwaliteit en hoge nauwkeurigheid te gaan, wordt de prototypecyclus versneld. Ten tweede is er een belangrijke trend weg van massaproductie en richting op maat gemaakte producten, ontworpen om aan specifieke behoeften te voldoen. 3D printen is bij uitstek geschikt voor productie op maat, omdat elke print anders kan zijn. Lokaal produceren is cruciaal in dit concept, omdat de transporttijd voor maatproducten moet worden geminimaliseerd.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.