3d biedt zee aan mogelijkheden

Els van der Ven is manager afdeling evenementen bij Mikrocentrum.

Leestijd: 2 minuten

Additive en rapid manufacturing winnen steeds meer terrein binnen de maakindustrie. De flexibele en kostenbesparende eigenschappen maken het niet alleen mogelijk gemakkelijker prototypes of bijvoorbeeld matrijzen te maken, maar ook om snel in (kleine) batches op maat gemaakte onderdelen of producten te produceren. Een mislukte batch is niet langer een issue. U past het ontwerp aan en print het simpelweg opnieuw, in plaats van de productielijn compleet aan te passen.

3d printen met metaal is sterk in opkomst, mede door nieuwe, eenvoudigere technologieën zoals binder jetting, waarbij poederdeeltjes met een vloeibaar bindmiddel met elkaar worden verbonden. Ook de steeds hogere kwaliteit van bijvoorbeeld lasercladden mag zeker niet worden onderschat. Op Rapidpro 2018 vertelt Ton Peijnenburg van VDL ETG hoe recente ontwikkelingen in additive manufacturing een scala aan mogelijkheden creëren voor de verbetering van high-end apparatuur. Betere thermische controle, geïntegreerde mechanica, tunen van materiaaleigenschappen en uitgebreider gebruik van lastig te verwerken materialen zoals wolfraam zijn voorbeelden van gebieden waar functionele en prestatieverhogende verbeteringen te behalen zijn als gevolg van de vooruitgang in additive manufacturing. Vincent Wegener van Ramlab vertelt over de eerste 3d geprinte scheepsschroef, gemaakt met weer een andere techniek: printen met een robot en een lasdraad.

Ook de 3d-printtechniek fdm (fused deposition modeling) vindt haar weg naar de productieomgeving. Bij veel bedrijven kom je al een desktop-fdm-printer tegen. Dankzij de ontwikkelingen in met name nieuwe filamentmaterialen – ondersteund door de grote chemiebedrijven – zal dit alleen maar verder toenemen. Zo zijn er al hoogwaardige filamenten zoals peek en pei op de markt, maar ook metaal en metaalvervangers. Behalve voor het maken van prototypes kan mede dankzij alle ontwikkeling in materialen en machines fdm vaker worden ingezet voor de fabricage van een breed spectrum aan producten: van functionele onderdelen in machines tot grote objecten zoals etalagepoppen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.