3 miljoen onderzoekssubsidie voor hogescholen Oost-Nederland

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De Oost-Nederlandse hogescholen Saxion, Windesheim, Han en Hanzehogeschool ontvangen samen drie miljoen euro aan Sprong-subsidie voor het versterken van de infrastructuur van praktijkgericht onderzoek naar digitalisering in de maakindustrie, technologische innovaties in de zorg en decentrale waterstof. Het is de derde keer dat Regieorgaan Sai de Sprong-subsidie toekent. Met Sprong stimuleert de organisatie de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen.

Een van de onderzoeksgroepen doet onderzoek naar digitaal gedreven productie. Hogescholen Saxion en Windesheim en het expertisecentrum TechForFuture helpen ondernemers in samenwerking met zes kernpartners om hun productieproces te digitaliseren en robotiseren. Om dat te bereiken gaan de lectoraten Industriële Automatisering & Robotica van Windesheim en Ambient Intelligence en Mechatronica van Saxion ondernemers helpen om de uitdagingen rondom digitalisering te volbrengen.

Een samenwerking tussen Saxion, Hanzehogeschool, zorg- en welzijnsorganisaties, overheid en mkb maakt werk van innovatie in de gezondheidszorg. Doel is daarmee een bijdrage te leveren aan vitaal functionerende burgers in een gezonde economie. Jan Jukema, lector Verpleegkunde bij Saxion: ‘Met dit project maken we technologische innovaties geschikt en toegankelijk voor mensen met een lagere sociaaleconomische status in de regio’s Noord- en Oost-Nederland. Zo gaan we hun gezondheid en welzijn bevorderen.’ Ook Hilbrand Oldenhuis, lector Personalised Digital Health bij de Hanzehogeschool is enthousiast: ‘Met deze subsidie kunnen wij onze krachten bundelen en samen met de doelgroep een onderzoeksomgeving creëren die bijdraagt aan echt waardevolle technologische innovaties binnen gezondheid en welzijn.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.