2getthere gaat ook autonoom rijden op luchthaven Brussel

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Brussels Airport Company en het Vlaamse ov-bedrijf De Lijn hebben 2getthere uitgekozen om zelfrijdende bussen te ontwikkelen voor luchthaven Zaventem. De elektrische grt-voertuigen (group rapid transit) van het Utrechtse bedrijf gaan autonoom bezoekers, reizigers en werknemers vervoeren tussen het vliegveld en de langparkeerplaats, in volledig gemengd verkeer. Als alles naar wens verloopt, zullen de bussen vanaf 2021 inzetbaar zijn.

In 2015 hebben Brussels Airport Company en De Lijn een principesamenwerking gesloten om zelfrijdende shuttles in te zetten op de luchthaven. Verder studiewerk heeft uiteindelijk geresulteerd in de definitie van dit proefproject. Hierop hebben vijf constructeurs ingeschreven, van wie 2getthere nu als beste uit de bus is gekomen.

Het eerste deel van de opdracht omvat de ontwikkeling en het grondig testen van de technologie tot midden 2020. In het najaar van 2019 houdt 2getthere de eerste voertuigproeven op de eigen terreinen in Utrecht. Met goed gevolg komt de eerste zelfrijdende bus rond nieuwjaar 2020 naar Zaventem voor verdere testritten op de luchthaven. Voor dit tweede deel richten de partners een testtraject in op de Brucargo-bedrijvenzone.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.